Vad är inflation - och hur påverkar det din vardagsekonomi?
Har du mindre pengar kvar varje månad trots att du inte har skaffat dig dyrare vanor? Du är inte ensam. Här ger vi våra bästa tips på hur du kan hålla din budget trots en inflation.
En inflation är en ökning av den allmänna prisnivån. Det innebär att vardagliga utgifter för mat, bensin och elräkningar snabbt blir påfrestande höga. I ett sådant läge är det naturligt att man känner sig hjälplös inför de yttre faktorer som man inte kan påverka, men det finns saker du kan göra för att skydda din vardagsekonomi.
Vad orsakar en inflation?
Det finns flera orsaker till att en inflation sker. En sådan är att penningmängden ökar kraftigt, vilket leder till att penningvärdet minskar. En annan orsak är när den globala efterfrågan på tjänster och varor fortsätter att öka, samtidigt som yttre omständigheter som till exempel pandemin och krig, gör det svårt för industrier att möta den. Detta leder i sin tur till att kostnaderna för att producera varor och tjänster snabbt blir mycket högre.
Hur påverkar inflationen din vardag?
Dyrare produktionskostnader och utbredd personalbrist, i kombination med en hög efterfrågan, leder till att kostnader för allt från mat och hushållsartiklar till el och bensin rusar i höjden.
För vissa varor kan man se en gradvis ökning, så som med olika matvaror, medan kostnader för tjänster som till exempel el och bensin väldigt fort kan öka.
Tips på hur du kan undvika effekterna av inflationen
Oavsett om dina största utgifter hamnar under matkategorin eller under hushållskategorin så är ett smart första steg att planera din konsumtion i vardagen. Genom att planera för behoven bakom inköpen, kan du välja både billigare och mer hållbara lösningar, för att undvika prishöjningar till följd av inflation.
- Veckohandla strategiskt
Om möjligt, håll dig till en och samma matbutik för att lättare kunna spåra inflation av priser på återkommande varor. Skaffa bonuskort där du handlar oftast och planera veckohandlingen utifrån kommande extrapriser. Kom förberedd med en handlingslista baserad på recept för att undvika småköp som sedan inte används. Försök även att anpassa din middagsplanering efter vad som är i säsong.
- För en dagbok över inköp under en period
Ett enkelt sätt att få en överblick av vad ens pengar går till under månaden är att helt enkelt skriva upp alla inköp du gör under en tidsperiod, till exempel under 30 dagar.
- Effektiv elförbrukning
Det kan såklart skilja sig mellan lägenhet och hus när det kommer till åtgärder för att få ner elkostnader. Förutom att se över sitt elavtal så finns det flera småsaker i vardagen du kan tänka på. Du kan till exempel använda timers för uttagen, byta ut glödlampor till LED- eller lågenergilampor, samt begränsa mängden elektronik som står på under dagen, även när den inte används.
- Smarta appar
Numera finns det flera smarta appar som gör det lättare att få koll på ens utgifter. Många elleverantörer erbjuder till exempel appar där man kan följa timpriset för el och på så sätt anpassa sin förbrukning till när den är som billigast.
- Gör det själv
I inflationstider kan det vara värt att undersöka möjligheten att ersätta vissa köpta produkter med hemgjorda, eller hemodlade, varor. Gör det till en mysig söndagsrutin att baka en limpa inför kommande vecka eller sätt upp en kryddhylla i köket med färska och återanvända kryddor från affären. Kanske kan du till och med göra ditt eget smör, om du en dag känner dig extra stark i armarna!
- Variera ditt transportmedel
Även om du inte alltid kan lämna bilen hemma, eller helt göra dig av med den, så finns det flera kronor att spara på att gå eller cykla när du ska kortare sträckor. Tänk även på att planera dina resor så att du kan uträtta flera ärenden under en och samma resa. På så sätt slipper du många småresor som annars görs under veckan och som blir dyrare i längden.
- Byt ut din bil mot en bilpool
Om du ofta åker långa distanser kan ett kostnadseffektivt alternativ vara att istället gå med i en bilpool, där flera personer delar på kostnaderna för en bil. Du sparar inte bara pengar utan du gör samtidigt en insats för miljön.
- Se över abonnemang
De flesta tjänster erbjuder idag abonnemang och kostnaderna för dessa drar lätt iväg när man lägger alla på en hög. Inflation eller inte - skriv ner alla abonnemang - mobil, musik, streaming - i en lista, tillsammans med månadskostnaderna, och se över vilka du kan vara utan, alternativt vilka du kanske kan få ett bättre erbjudande på.