Vad är ett bra lån?
När du vill låna är det viktigt att ta en funderare över om du verkligen behöver ett lån eller istället kan vänta ett tag och spara ihop pengarna. Att låna pengar i onödan kan leda till att din ekonomi påverkas negativt för en lång tid framöver.
Men ibland händer det som bekant oförutsedda saker i livet som vi inte kan planera för. Det kan handla om att värmepannan oväntat ger upp eller att diskmaskinen en vacker dag snurrar sitt sista varv. Å andra sidan kan det istället dyka upp något roligt du absolut inte vill missa, som när vännerna bokar en spontanresa eller när hundvalpen du alltid önskat dig plötsligt finns framför dig.
Det är vid dessa tillfällen som det kan vara befogat att ta del av ett låneerbjudande, för att hantera situationen på bästa tänkbara sätt och lösa det som behöver lösas.När du bestämt dig för att låna behöver du jämföra bankernas olika erbjudanden. Det är av största vikt att du hittar ett lån som är bra och som passar din ekonomi. Det är lätt att hamna fel bland alla sms-lån och blancolån med ofördelaktiga villkor.
Hur mycket får jag låna?
Vilket lånebelopp som är aktuellt beror så klart på många olika saker. Långivarna tar ställning till flera faktorer som avgör hur mycket du får låna. Till exempel görs alltid en kreditbedömning för att se om inkomsterna täcker hushållets utgifter som boendekostnad och andra lån.
Hur stort lån klarar jag?
Det är en klar fördel att vara två som ansöker om lån eftersom inkomsterna då blir högre. Förutom frågan ”Hur mycket får jag låna?” bör du också ställa dig frågan: ”Hur stort lån klarar min ekonomi?”. För i slutändan är det bara du som vet vilket belopp du kommer kunna betala varje månad.
Räkna på lån
Skillnaden är stor mellan de olika bankerna vad gäller ränta och avgifter, och alla banker sätter räntan på olika sätt. Ränta är kostnaden för att låna pengar – kort och gott prislappen på ditt lån, och den varierar beroende på flera olika saker som till exempel det rådande ränteläget i omvärlden.Vilken ränta du får beror på saker som ekonomiska förutsättningar, lånets storlek och vald återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid på ditt lån desto högre ränta, vilket resulterar i en högre totalkostnad för lånet.
Påverka din lånekostnad
Du kan själv påverka kostnaderna för ditt lån genom att exempelvis se till att inte låna mer än nödvändigt och betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Din kreditvärdighet påverkar också vilken ränta du får, och den kan förändras över tid beroende på saker som livssituation och inkomst.
Skillnaden mellan nominell och effektiv ränta
Nominell ränta anges i procent och är angiven på årsbasis, alltså hur mycket lånet kostar per år. Den effektiva räntan anges också i procent och består av den nominella räntan plus övriga avgifter för ditt lån, till exempel aviavgift och uppläggningsavgift.
Effektiv ränta är viktigast
Det är därför du alltid ska titta på den effektiva räntan när du ska räkna på lånet, för att få en bättre helhetsbild över den totala lånekostnaden. För att räkna på lånet och hur mycket du faktiskt kommer betala varje månad tar du den effektiva räntan gånger lånebeloppet delat på 12. Den effektiva räntan måste alltid redovisas som årsränta i procent.
Amortering
Om det finns möjlighet är det alltid bäst att amortera, det vill säga betala av på ditt lån. Ju mer du betalar av, desto lägre blir det totala lånebeloppet vilket i sin tur efterhand sänker dina räntekostnader. Hur snabbt du kan betala tillbaka på lånet är helt upp till din ekonomiska situation.
Ha en plan B
Det gäller att vara väl förberedd om det skulle hända något som påverkar din situation och förmåga att betala tillbaka. Vad händer till exempel om du blir arbetslös eller om styrräntan höjs? Det är alltid bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter.Skulle du få svårt att betala tillbaka ditt lån är det viktigt att du kontaktar långivaren med en gång för att tillsammans hitta en lösning på problemet. Flera långivare erbjuder betalförsäkring vilket innebär att om du blir arbetslös eller sjukskriven så behöver du inte betala på ditt lån i ett antal månader.
Samla lån och krediter
Kanske har du tidigare tagit lån, krediter eller handlat på avbetalning och fortfarande dras med höga månadskostnader? Det är också krångligt att hålla reda på alla räntor, räkningar och avgifter varje månad och kan innebära att du betalar mer än du behöver på grund av varierande räntor och fasta avgifter. Hos många långivare är det möjligt att samla lån och krediter och på så sätt fokusera på ett lån. Det sparar pengar och ger dig bättre koll på din månadskostnad. Dessutom städar du upp i din ekonomi och skapar därmed högre kreditvärdighet för bättre lånevillkor i framtiden.