Studera utan studiemedel – går det?
Funderar du på att börja studera men känner dig osäker på om du borde ta CSN-lån eller inte? Har du kanske hittat en kurs hos en privat utbildare som inte är studiemedelsberättigad eller behöver du plugga upp dina gymnasiebetyg? Här har vi samlat våra bästa tips kring vad som kan vara bra att tänka på när det gäller finansiering av studier.
Vad är fördelarna med CSN?
En fördel med CSN-lån är att räntan är förhållandevis låg och att du behåller din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) under studietiden, även om din inkomst blir lägre. Du har också lång tid på dig att betala tillbaka lånet. Skulle du fortfarande ha kvar en skuld det året du fyller 68 så skrivs lånet av. Om du avlider skrivs det också av, till skillnad från andra lån som tillfaller dödsboet. Viktigt att tänka på är att det finns en gräns för hur mycket du får arbeta när du har studiemedel från CSN. Gränsen kallas för fribelopp. Läs mer om det på deras hemsida.
Studera utan CSN
Ibland måste man finansiera sina studier utan studiemedel från CSN vare sig man vill eller inte. Om du ska gå en kurs hos en privat utbildare kan du många gånger få hjälp av dem att betala kursavgiften genom samarbeten som de har med kreditgivare. Det är viktigt att du jämför skolans erbjudande med andra alternativ på marknaden. Det kan finnas andra aktörer som erbjuder bättre och förmånligare ränta än vad skolan gör. Sen måste du också ta ställning till hur du ska finansiera dina övriga utgifter som du har i din vardag.
Vad gäller om du vill ta ett privatlån?
Ett privatlån är ett mindre lån där banken oftast inte kräver någon säkerhet. Läs mer om privatlån här. Olika banker har olika krav på sina låntagare, men generellt finns det en åldersgräns och ibland också ett krav på att du ska ha ett arbete. Det viktigaste är dock att banken ser att du har tillräcklig förmåga att betala tillbaka lånet. Banken gör en kreditkontroll av dig innan de beslutar om du ska beviljas lånet. Om banken godkänner dig som låntagare tar det inte många dagar innan du får pengarna utbetalda.
Det är viktigt att du tänker igenom hur mycket du behöver låna. Du ska känna att du har möjlighet att betala tillbaka lånet även om du skulle bli arbetslös eller sjuk.
Ska man jobba och plugga samtidigt?
Har du möjlighet att arbeta samtidigt som du studerar så är det ett bra sätt att utöka kassan. Om kursen är på distans har du flexibilitet att planera när du ska plugga. Men vissa kurser tar stor del av din tid och ger dig inte möjlighet att arbeta så mycket. Då kan ett alternativ vara att hitta ett extrajobb där du kan arbeta när det fungerar med dina studier.
Trots tipset ovan om att jobba när du pluggar så är det viktigt att inte jobba för mycket. Om du ska kunna tillgodogöra dig dina studier måste du ha tillräckligt med tid för att studera och för att återhämta dig. Tänk efter vad som är rimligt för dig.
Sök ett stipendium
Det finns en mängd stipendier att söka för dig som vill plugga. Det är något som många inte tänker på eller faktiskt vet om. Stiftelser, företag, organisationer och många fler erbjuder ekonomiskt bidrag via stipendier. Även en del fackförbund erbjuder sina medlemmar stipendier. Det kan vara lite krångligt att hitta rätt men det finns hjälp få av organisationer som specialiserat sig på att hjälpa till att hitta i stipendiedjungeln.