Så budgetrenoverar du köket billigt och hållbart
Du behöver inte byta ut allt för att förnya köket, gör en hållbar minirenovering i stället så sparar du både pengar och miljö. Här kommer våra bästa tips för att budgetrenovera köket.
Vad kostar det att renovera köket? Det beror förstås på hur stort kök du har, hur mycket du kan göra själv och vilken standard du väljer, men någonstans mellan 140 000 och 200 000 kronor kan priset för en renovering av ett normalt kök landa på. Då ingår arbetskostnaden för hantverkare, förutsatt att du kan nyttja ROT-avdraget.
6 Enkla tips på hur du kan renovera köket billigt
Om du inte har möjlighet att göra en stor köksrenovering just nu kan du i stället budgetrenovera köket med små medel. Utgå från hur ditt kök fungerar i dag och vilka delar du trivs med och vad du skulle vilja förändra
Många av våra tips kan du göra själv utan hjälp av hantverkare och vissa av dem går till och med att genomföra i en hyresrätt, där du normalt inte får göra några större renoveringar.
1. Måla om skåpluckorna eller lämna in dem för lackering
Du behöver inte riva ut hela köket bara för att du inte gillar färgen på luckorna. Många kök byggda på 1960-talet och tidigare är av hög kvalitet och håller än i dag. Är luckorna tvärtom nya har de säkert många år kvar att ge även om du inte gillar färgen. Lämnar du in luckorna för sprutlackering får du ett fabrikslackat resultat, eller så målar du själv med roller eller pensel.
2. Byt ut köksluckorna helt
Det finns företag som specialiserat sig på att tillverka luckor och lådfronter som passar till olika kökstillverkares skåpstommar. Hos en del företag kan du välja mellan ett urval av färger, och hos andra kan du få luckorna i vilken kulör som helst. Det här är ett bra alternativ för dig som har spegeldörrar men vill byta till släta, eller där luckorna är allt för slitna. Har du ett gammalt, platsbyggt kök finns det företag som specialiserat sig på att specialtillverka luckor efter dina egna mått.
3. Byt beslag på luckorna
Vilka knoppar eller handtag som finns i ditt kök gör väldigt mycket för stilen. Passa på och byt handtagen samtidigt som du målar om luckorna så är det enkelt att spackla igen de gamla hålen och göra nya – eller så hittar du handtag eller knoppar som passar i de befintliga hålen.
4. Måla om kakel eller mosaik
Måla på kakel? tänker du kanske. Visst kan man måla på kaklet som sitter ovanför köksbänken! Det finns särskild kakelfärg som ger en tålig och vattensäker yta.
5. Sätt upp kakeldekor
Vill du förändra kaklet med ännu enklare medel? Du kanske bor i en hyresrätt med trist kakel men är förhindrad att göra några renoveringar. Då kan du sätta upp självhäftande kakeldekor i vinyl. Den finns i ett flertal olika färger och spännande mönster. När du tröttnat (eller ska flytta från din hyresrätt) tar du enkelt bort dekoren utan att den lämnar några spår efter sig.
6. Byt bänkskiva eller olja in den
Bänkskivor av laminat är billiga men de åldras inte alltid med värdighet. En ny bänkskiva kan göra mycket. Har du en bänkskiva i trä kan du slipa den och olja in den så blir den som ny.
Detta bör du tänka på när du vill renovera köket
Ibland måste man riva ut allt och renovera hela köket. Du har kanske köpt ett riktigt renoveringsobjekt eller fått en vattenskada. Då finns det några saker att tänka på för att göra renoveringen billigare (och mer miljösmart):
Fundera på vad du kan göra själv
Vissa delar av renoveringen som rör el och vatten måste göras av behöriga hantverkare, men du kanske kan måla eller tapetsera på egen hand?
Planera köket smart
Det är härligt att få chansen att planera ett helt nytt kök från scratch, men du sparar mycket tid och pengar på att behålla vatten och avlopp där det finns i dag. Tänk på att alla rör och elledningar som måste dras om kostar dig extra arbetstimmar.
Byt inte ut allt i köket
Genom att behålla de delar av köket som fortfarande fungerar sparar du både pengar och miljö. När du rivit ut det gamla köket kan du alltså sätta tillbaka den gamla rostfria diskbänken, blandaren som fortfarande fungerar eller kylskåpet som du köpte för några år sedan. Vitvaror tillverkas i standardstorlekar, så om kylen går sönder tio år efter din renovering kan du byta ut den mot en ny utan att behöva ändra på något annat.
Fynda begagnat
Det finns faktiskt hela köksinredningar att köpa på begagnatsajter som Blocket. Har du tur hittar du ett bevarat, äldre kök som passar perfekt till husets byggnadsstil. Komplettera med nyinköpt eller måttbeställt till de delar som du inte hittar begagnat.
Välj rätt material
Det finns lyxiga material som ofta håller bra över tid, granitbänkskivor är ett sådant exempel. Om du måste byta ut den billigare laminatskivan efter några år medan granitskivan håller längre, kanske det dyrare materialet är värt priset. Eller så väljer du billigare material och får ett helt nytt kök till en rimlig kostnad.