Låna till ditt bilköp
Är du på jakt efter en ny bil? Har du siktet inställt på en säker familjebil eller tänker du slå till på snabba sportbilen? Oavsett vilket är frågan självklart vilken bil du har råd med. Du har säkert funderat både en och två gånger på hur finansieringen av ditt bilköp ska gå till. En lösning är att ta ett lån för att köpa bil. Här får du råd och tips om hur du ska tänka när det är dags för bilköp. Hur mycket kostar det egentligen att äga en bil och hur stort lån behöver du ta?
Vad kostar det att ha en bil?
För att kunna beräkna ditt lån behöver du först fundera över vilka kostnader en bilägare måste räkna med. Allt från drivmedel och försäkring till service och skatt ingår i varje bilägares budget. Bara kontrollbesiktningen kan kosta mellan 400 och 900 kronor. Nya personbilar genomgår en besiktning först när fordonet varit i bruk i tre år.
Den andra besiktningen genomförs två år efter den första och därefter ska bilen besiktigas varje år. Det är också viktigt att du tar reda på vilka driftkostnader som kan tillkomma med ditt val av bil. Dessa kan nämligen variera beroende på vilket märke och modell du väljer.
Spara på dina bilkostnader
Det finns flera sätt att minska dina kostnader, oavsett vilken bil du väljer. Bränsle är en given kostnad för alla bilägare, men kör du som genomsnittsbilisten spelar inte bränsleåtgången lika stor roll. Visst är det stor skillnad på 0,5 och 1 liter per mil, men att jämföra mindre skillnader har inte så stor betydelse för totalkostnaden.
Förutom bilskatt och försäkring har du också en servicekostnad som kan variera. När du köper bilen går det ofta att teckna ett serviceavtal, vilket betyder att du prenumererar på service för en månadskostnad. Då betalar du också vanligtvis en lägre summa för bilservicen.
I Sverige har vi en riktigt bra trygghet när det kommer till garantier. Bland annat finns det en motorskadeförsäkring som gäller i 8 år och ett visst antal mil. Funderar du på att teckna en sådan försäkring, kolla upp villkoren först och var särskilt noga med att läsa det finstilta. Många försäkringar marknadsförs som att de har lång garantitid när de i verkligheten är kortare.